02.02.16

àngelsTALKS: Daniela Ortiz i Laura Llevadot parlen d'hospitalitat

àngels barcelona presenta una sèrie de col·loquis en què un artista i un pensador debaten un seguit de tòpics que formen part de les seves línies d’investigació, materialitzats, en el cas de l’artista, en una obra d’art visual o, en el cas del pensador, en un text assagístic. Sovint les experimentacions formals són més freqüents que la divisió tradicional. Ha sorgit una nova zona entre ambdues disciplines? S’ha esgotat la possibilitat d’escriure sobre una obra o materialitzar un pensament? Què es perd en aquest exercici de traducció d’un format a l’altre, de transmutació de l’obra en text?

El primer dels col·loquis, que s'estenen de febrer a abril, se centrarà en el concepte d'hospitalitat de Jacques Derrida, que amb el tractat de 1997 De l’hospitalité s'hi adreça a partir del concepte grec de ‘xenos’, que és l’altre, l’estranger, el desconegut. Derrida proposa dos tipus d’hospitalitat: la condicional, en què ‘xenos’ està sotmès a les lleis de l’hoste; i la incondicional, en què ‘xenos’ no ha estat convidat i, per tant, no ha acceptat cap condició, sinó que és un tipus d’hospitalitat - utòpica - en què s’ofereix refugi a qui sigui, vingui d’on vingui.
Quin és el poder d’aquest altre respecte a l’hoste? Qui és l’hoste - l’estat, els individus - i com regula la migració i l’hospitalitat? Sota quina ideologia actua? Com podem desocultar els mecanismes que regeixen aquesta gestió de l’altre?
És precisament aquest el centre del treball de Daniela Ortiz, artista que investiga la situació migratòria de l’altre i la gestió que en fan els estats. En parlarà amb Laura Llevadot, professora de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona i que centra la seva investigació en les filosofies contemporànies de l’alteritat, la deconstrucció i les derivacions ètiques del pensament post-metafísic.

Aquest projecte es presenta com un exercici no només d’interpretació sinó de comprensió de l’altre, de la seva aproximació, sempre diferent, a un mateix discurs, un tòpic que esdevé el marc des del qual encetar la conversa: hospitalitat, angoixa, velocitat, memòria, mirades, performativitat i desig.
Tant la investigació artística com la teorització acadèmica ens permeten replantejar diversitat de qüestions: com volem viure, com voler que el nostre cos sigui tractat, com volem governar-nos i ser governats, entre d’altres. àngelsTALKS s'insereix en un espai que va més enllà de la disciplina, on es troben el fet artístic i la teorització acadèmica.
àngels TALKS compta amb la participació dels artistes Pep Agut, Joan Fontcuberta, Daniela Ortiz, Mabel Palacín, Jorge Ribalta, Mireia c. Saladrigues i Mireia Sallarès; i dels pensadors Fina Birulés, Manuel Cruz, Josep Maria Esquirol, Manuel García-Carpintero, Laura Llevadot i Antoni Vicens. És un projecte organitzat per àngels barcelona a cura de Marta Coll.


9 de febrer a les 19h.
Aforament limitat. Inscripció gratuïta a info@angelsbarcelona.com


Tags: